Parkieten
Een parkiet is een hele gezellige vogel, je kunt ze goed tam maken en ze kunnen zelfs woordjes leren! Honderd jaar geleden al werden ze gehouden in Nederland, alhoewel ze oorspronkelijk uit Australië komen. Een parkiet kan wel vijftien tot twintig jaar worden.
Er zijn veel verschillende soorten parkieten. Bij ‘t Dierenhöfke verkopen we deze soorten:
- Catharinaparkiet
- Valkparkiet
- Turquoisineparkiet
- Splendidparkiet
- Elegantparkiet
- Bourke parkiet
- Roodrugparkiet
- Swiftparkiet
Contact
In het wild
De parkiet komt uit Australië en vliegt daar in grote tot hele grote groepen (25.000) rond bij de grasvlakten. Ze zijn in de ochtend en de avond op zoek naar eten, in de middag rusten ze in het struikgewas. ‘s Avonds zoeken ze gezamenlijk een slaapboom op.
In huis
Het zijn echt sociale diertjes, houd ze dus met minimaal twee. Je kunt parkieten en binnen en buiten houden. Een binnenhok van minimaal 80x40x60 (lxbxh) op een tochtvrije plek en niet in de directe zon. Ze moeten regelmatig uit hun kooi kunnen om voldoende beweging te krijgen. Horizontale tralies zijn het beste, dan kunnen ze namelijk klimmen.
Als zitstokken kun je heel goed natuurlijke takken gebruiken. Zorg voor genoeg speelmateriaal, houten trapjes vinden parkieten bijvoorbeeld heel leuk.
Eten
Parkieten kun je het beste speciaal samengestelde pellets geven en dat aanvullen met groenten, fruit, wat zaden en wat noten. Geef ze elke dag verse water en om de week wat maagkiezel. Zorg ervoor dat er altijd eten in de kooi is, ze kunnen niet lang zonder. Ruim wel oud eten en vochtige plekken goed op.
Verzorgen
De woonkamer is meestal te droog, zorg daarom dat je de grasparkieten af en toe besproeit of dat er baddergelegenheid is. Bekijk af en toe de snavel en de nagels om te zien of ze niet te ver doorgroeien. Ze kunnen meerdere keren per jaar in de rui gaan. Dan groeien er nieuwe veren aan en verliezen ze oude veren. In die periode zijn ze wat rustiger en kunnen ook sneller chagrijnig reageren. Zorg dus voor genoeg rust en goed eten in de ruiperiode.
Man/vrouw
Dat is bij Parkieten heel moeilijk te zien. Het beste kun je daarvoor een DNA test doen bij een gespecialiseerde vogelarts. Na drie a vier maanden kan een grasparkiet al jongen krijgen.
Nestje
Een Parkiet legt vier tot wel negen eieren. Het vrouwtje broedt zo’n achttien dagen, het mannetje brengt haar voer. Als de jongen vier tot vijf weken oud zijn, gaan ze weg uit het nest. Na een week of zes kunnen ze voor zichzelf zorgen.
Ziek
Parkieten laten niet gauw zien dat ze ziek zijn. Maar als je parkiet ‘bol’ gaat zitten, kun je het beste meteen naar de dierenarts gaan. Als je grasparkiet een dof verenkleed heeft, kan dat ook op een slechte conditie wijzen. En gele ontlasting heeft te maken met leverproblemen. Andere ziekten kunnen veroorzaakt worden door virussen of verkeerd eten. Sommige ziekten zijn overdraagbaar op mensen. Voordat je grasparkieten in huis haalt, is het goed om de informatie daarover goed te lezen: https://www.licg.nl/vogels/grasparkiet/#ziekten-en-aandoeningen